CAPÍTOL I
Composició
Article 5.
L’Acadèmia es compon:
- De trenta sis acadèmics de número
- Dels acadèmics d’honor
- Dels acadèmics honoraris
- Dels acadèmics corresponents
CAPÍTOL II
Acadèmics de número
Article 6.
Per ser elegit acadèmic de número cal posseir el títol de Doctor o Llicenciat en Dret, haver-se distingit en la investigació, l’estudi o la pràctica del Dret, estar domiciliat en el territori de Catalunya i ser proposat per tres acadèmics de número. Els proposants hauran de detallar els treballs jurídics i les activitats científiques i professionals del candidat.
Article 7.
Quan es produeixi la vacant d’un acadèmic de número, aquesta serà declarada pel President a la primera sessió que se celebri. Si la vacant s’ha produït per defunció, es designarà l’acadèmic que haurà de pronunciar la necrologia a la propera sessió.
Article 8.
L’elecció del nou acadèmic es farà en una sessió ordinària, dintre dels tres mesos següents a la declaració de la vacant; es deduiran, si s’escau, els mesos de juliol, agost i setembre.
Article 9.
Resultarà elegit qui obtingui el vot de la majoria absoluta dels acadèmics de número, però podran votar només els qui siguin presents. La votació serà secreta mitjançant paperetes.
Article 10.
Si cap candidat no obté el vot de la majoria absoluta se celebrarà una votació abans d’un mes entre els dos que hauran obtingut el major nombre de vots o entre més de dos, si s’hagués produït algun empat en els primers llocs, i en resultarà elegit aquell que obtingui la majoria relativa de vots i, en cas de empat, el de més edat.
Article 11.
L’elecció serà notificada a l’acadèmic electe, el qual haurà d’acceptar-la per escrit en el termini d’un mes. Serà rebut com acadèmic de número amb la lectura del discurs de recepció en una sessió pública de l’Acadèmia.
Mentrestant, assistirà a tots els actes i activitats de l’Acadèmia, però no tindrà dret a vot.
Article 12.
L’acadèmic electe redactarà el discurs de recepció sobre el tema jurídic que esculli, dintre d’un any de la data d’elecció, termini que podrà ser prorrogat un any més si l’Acadèmia ho creu justificat.
Article 13.
Rebut el text del discurs pel President, aquest designarà l’acadèmic de número que haurà de contestar-lo en nom de l’Acadèmia, el qual tindrà tres mesos per redactar la contesta. Ambdós discursos hauran de ser informats favorablement pel censor, després la Junta de Govern assenyalarà el dia de la recepció.
En l’acte solemne de la recepció, s’imposarà a l’electe la medalla de l’Acadèmia se li lliurarà el diploma corresponent.
Article 14.
Si l’acadèmic electe deixés transcórrer els terminis establerts sense lliurar el discurs de recepció, el President declararà la vacant, sens perjudici del dret d’aquell de presentar en qualsevol moment el discurs, i ser rebut com acadèmic de número per ocupar la propera vacant que es produeixi.
Si és l’acadèmic encarregat de contestar el discurs de recepció qui no lliurés la contesta en el termini fixat, el President la suplirà mitjançant unes paraules de benvinguda.
Article 15.
Els acadèmics de número estan obligats a contribuir amb els seus treballs jurídics als fins de l’Acadèmia, a realitzar els encàrrecs i les ponències que aquesta els encomani, a emetre els informes que els encarregui, a assistir a les sessions i a votar quan els correspongui.
Hauran de lliurar un exemplar de totes les seves publicacions jurídiques, per ser conservades a la Biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
Al començament de cada curs, el Secretari comunicarà a l’Acadèmia el nom dels acadèmics de número que durant tot el curs anterior no hagin assistit a cap del actes corporatius, per tal que es prengui l’acord, mitjançant la corresponent votació, sobre si cal passar-los a la situació d’acadèmics supernumeraris i declarar la vacant corresponent.
Article 16.
Els acadèmics de número gaudiran de les facultats prerrogatives i honors que les disposicions legals i els Estatuts els reconeguin. Tindran el tractament d’Il·lustríssim senyor i usaran, com a distintiu, la medalla acadèmica, la qual tindrà a l’anvers l’emblema de la Justícia sobre l’escut de Catalunya i en el revers la inscripció: “Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya”, acadèmic de número”.
Als actes corporatius solemnes i a tots els altres a que assisteixin els acadèmics representant l’Acadèmia, hi vestiran la toga, amb els atributs que els corresponguin, i usaran la medalla acadèmica.
Article 17
1. La renúncia del càrrec d’acadèmic de número haurà de formular-se per escrit i serà acceptada en una sessió ordinària amb la declaració de la vacant corresponen.
El President comunicarà a l’Acadèmia el nom dels acadèmics de número que es domiciliïn amb ànim de permanència fora del territori de Catalunya, els quals passaran a la situació d’acadèmics corresponents, i es declararà la vacant del seu lloc. Si retornessin al territori, tindran dret a recuperar la condició anterior i a ocupar la primera vacant que es produeixi.
*2. El president comunicarà a l’Acadèmia el nom dels acadèmics de número que es domiciliïn amb ànim de permanència fora del territori de Catalunya, els quals passaran a ala situació d’acadèmics honoraris i es declarà la vacant del seu lloc. Si retornessin al territori, tindran dret a recuperar la condició anterior i a ocupar la primera vacant que es produeixi.
CAPÍTOL III
El Degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona
Article 18.
El Degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, representant de la corporació fundadora de l’Acadèmia, té dret a assistir amb veu a totes les sessions i a tots els actes acadèmics
CAPÍTOL IV
Acadèmics d’honor, honoraris i corresponents
Article 19.
Seran acadèmics d’honor les personalitats espanyoles o estrangeres que elegeixi l’Acadèmia pels seus mèrits rellevants o per la col·laboració remarcable prestada als fins de la corporació.
Passaran a ostentar la condició d’acadèmics honoraris, conforme l’article 17, aquells acadèmics de número que es domiciliïn amb ànim de permanència fora del territori de Catalunya i la vacant dels quals sigui declarada. Gaudiran dels mateixos drets que els acadèmics de número, però no podran utilitzar aquesta denominació, no tindran dret de vot ni el de formar part de la Junta de Govern. Tampoc no tindran l’obligació d’assistir els actes corporatius.
L’Acadèmia podrà elegir uns acadèmics corresponents entre els juristes que reuneixin mèrits suficients en relació amb els seus fins i vulguin col·laborar en els seus treballs.
Article 20.
L’elecció dels acadèmics d’honor i la dels acadèmics corresponents es realitzarà per acord de l’Acadèmia, a proposta de tres acadèmics de número.
Article 21.
Els acadèmics d’honor tindran tots els drets dels acadèmics de número, llevat del de vot i del de formar part de la Junta de Govern de l’Acadèmia, i no tindran cap de les seves obligacions.
Article 22.
Els acadèmics corresponents comunicaran a l’Acadèmia tot el que creguin d’interès per als fins acadèmics, podran assistir a les sessions de l’Acadèmia, amb veu però sense vot i utilitzar els mitjans d’estudi i d’investigació de què la corporació disposi.
CAPÍTOL V
Comissions acadèmiques
Article 23.
L´Acadèmia podrà crear unes comissions especials, permanents o temporals, per a l´estudi i la tramitació d´assumptes determinats. Podran ser integrades per acadèmics i per altres juristes