L’actual Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, fundada com hem dit el 1840, té els seus orígens immediats en la Reial Cèdula de 1832, adreçada a establir que el nombre d’advocats del Col.legi de Madrid i dels altres que es constituïssin a tot el regne fos indefinit, com també que fos lliure l’exercici de la professió. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es constituí el gener de 1833 i, pocs anys després, es nomenà una comissió per estudiar la instauració de l’Acadèmia, comissió que complí amb rapidesa i diligència l’encàrrec.
D’aquesta manera, el 1840 es fundà l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Barcelona, com a institució amb entitat pròpia sorgida del Col·legi de l’Advocacia, i com una resposta a la voluntat que els juristes de la ciutat comptessin amb un espai des del qual poder influir en la tot just aleshores estrenada empresa legislativa liberal. Així, el 21 de maig de 1840 es fixaren les seccions de l’Acadèmia i s’elegí la primera Junta de Govern, que fou presidida per Ramon Roig i Rey, canonge de la Catedral i rector de la Universitat, i el 6 de juny tingué lloc la primera reunió de la corporació. Al final del mateix any s’aprovaren els primers estatuts amb què s’havia de regir la nova institució.
El curs 1892-1893, després de cinquanta anys de la seva fundació i arribada a un cert grau d’esmorteïment, es decideix una reforma estatutària per a revitalitzar la institució. De fet, el 1893, es dictaran uns nous estatuts, que suposaran un canvi en l’estructura orgànica, els objectius i els mitjans de la corporació, i el 1895 apareixerà la Revista Jurídica de Catalunya, com a òrgan oficial d’expressió tant del Col·legi de l’Advocacia com de l’Acadèmia.
Amb aquestes transformacions significatives, que coincideixen amb l’inici del tercer i darrer mandat de Manuel Duran i Bas, amb el final d’una intensa etapa codificadora i amb l’època de traspàs del positivisme al modernisme, l’Acadèmia entrarà en una nova fase de ressorgiment.
Després d’un breu període d’activitat, que perdurà fins a l’1 de setembre de 1842, les tasques acadèmiques restaren interrompudes fins al 2 de desembre de 1857. Sens dubte, les circumstàncies polítiques del moment, i més concretament l’aixecament popular que culminà en la insurrecció centralista de 1843, influïren aquest fenòmen. Davant el cos viu i actiu del Col.legi, que recollia les aspiracions professionals dels advocats, la vida de l’Acadèmia seguí una evolució desigual.
Tanmateix, l’Acadèmia anà consolidant-se i entrà en plena vigoria d’activitat vers el 1860, quan les seves sessions començaren a tenir veritable importància, amb la presentació i discussió de temes jurídics d’un abast certament ampli. La represa de l’activitat coincidia amb el moment de revifalla social i cultural de la ciutat. Som a la dècada d’enderroc de les muralles i d’inici del pla urbanístic d’eixample, de restauració dels Jocs Florals o d’obertura de l’Ateneu Català. Sota la influència segura de l’escola jurídica de Savigny, l’Acadèmia iniciarà aleshores també la seva lluita més transcendent sobre la codificació.
L’Acadèmia desplegà la seva activitat durant els seus primers cinquanta anys d’existència a través sobretot de les sessions ordinàries, en les quals s’estudiaven i es discutien els temes proposats per la Junta de Govern, per les seccions o bé pels mateixos acadèmics. Però també mitjançant les sessions inaugurals, en les quals el secretari llegia la memòria corresponent del curs anterior i el dictamen de les obres presentades a concurs, alhora que el president pronunciava el discurs preceptiu; la discussió d’informes, exposicions o dictàmens sobre assumptes d’interès; les conferències i cursets de temes jurídics, o els mateixos concursos, convocats amb assiduïtat fins ben entrat el segle XX.
Foren molts i diversos els temes tractats. Com a més destacats, en l’àrea del dret civil, cal remarcar la reivindicació de les lleis successòries del país, la pàtria potestat, l’establiment emfitèutic a Catalunya i la redempció de censos, la minoria d’edat o la Llei de matrimoni civil. En el marc del dret processal, la reforma de la Llei orgànica del poder judicial, les Lleis d’enjudiciament civil i criminal, la figura del jurat o el sistema d’establiments penals. En el camp del dret administratiu, la reforma de les ordenances municpals o l’expropiació forçosa.
Però, sens dubte, la clau de volta de la tasca acedèmica d’aquest primer període fou l’estudi del projecte de Codi civil espanyol. En efecte, l’Acadèmia en cap moment no restà aliena a l’evolució d’aquest procés, sinó que desplegà un paper destacat com a centre d’anàlisi, crítica, comentari i debat, ja des de la dècada dels seixanta i especialment durant la dècada dels vuitanta, i es mantingué sempre alerta i activa, fins a la promulgació de la segona edició del Codi civil de 1889, i encara després, en la redacció dels Apèndixs.
Amb els estatuts de 1893, aprovats per una Junta presidida per Manuel Duran i Bas, es revitalitzà la institució i, es dotà dels instrumens orgànics necessaris per dur a terme millor la seva funció en el món jurídic català. Tot i que continuava en la línia d’una institució oberta i no de “numerus clausus”, sí que pretenia esdevenir una corporació més elitista i d’alt nivell, d’acord amb els nous corrents del segle que inspiraven aquestes institucions. L’Acadèmia obria així un període ric i actiu que perduraria fins al 1936. I el primer fruit significat d’aquesta nova etapa seria l’aparició de la Revista Jurídica de Catalunya.
En aquest període, foren molts i més interessants els temes tractats, tingué major ressò i èxit la convocatòria dels concursos, foren continuats els cicles de conferències celebrats, i això per raó de la nova dinàmica acadèmica, per la qual els temes eren tractats mitjançant l’exposició magistral dels membres, que conferenciaven sobre qüestions concretes. Així, en uns anys d’activitat acadèmica extraordinària, els temes posats a discusió, entre molts d’altres, la Llei hipotecària, el règim jurídic del país després del Codi civil, la reforma de l’advocacia i l’administració de justícia, l’organització administrativa de l’Estat, les societats mercantils de responsabilitat limitada, la redimibilitat dels censos a Catalunya, el Codi canònic o les Lleis orgàniques d’enjudiciament civil i criminal.
A partir de 1924 les activitats acadèmiques minven de manera notable, com a consequència dels factors polítics, especialment la instauració de la Dictadura de Primo de Rivera, que ocasionà greus enfrontaments amb el Col·legi de l’Advocacia de la ciutat. I durant un període de més de quatre anys (de 1926 fins a 1930), l’Acadèmia quedà en una situació, “clausurada, és a dir, suspesa i mancada de la possibilitat real de realitzar qualsevol activitat. Després de la dictadura, al començament de 1930, es reprengué la vida de la corporació.
Els canvis polítics i socials obrats al país amb l’adveniment de la Segona República havien de tenir les seves conseqüències en la vida corporativa de la institució que, durant aquest breu període, es titularia Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, deixant l’antiga concreció geogràfica de Barcelona. De fet, amb el règim autonòmic l’Acadèmia recobrava més activitat i s’inseria d’una manera gairebé natural dins el sistema de govern de la terra catalana. La corporació esdevingué un instrument útil per als nous serveis de l’aplicació de l’autonomia, com també com a instrument madurador i elaborador de noves formes de dret demanades tant per l’Administració com per la societat. Per això, els estatuts de 1893 i 1907 foren adaptats, publicats el 1933 i reformats el 1936.
Durant aquest breu període, l’Acadèmia tingué una intervenció notable en temes cabdals, com ara l’estatut universitari de Catalunya o el mateix Estatut d’autonomia de 1932. Remarquem els cicles de conferències sobre aquest darrer tema i també sobre les varietats comarcals del dret civil català. Igualment, durant els anys 1934-1935 s’edità la revista mensual Legislació i Jurisprudència de Catalunya, destinada a publicar i a col.leccionar de manera orgànica i sistemàtica les disposicions de la Generalitat, les resolucions del Tribunal de Casació de Catalunya i la jurisprudència social derivada del Consell de Treball.
Tanmateix, la seva aportació més transcendent fou l’organització del Primer Congrés Jurídic Català celebrat el maig de 1936, amb la finalitat bàsica fixar l’abast de l’autonomia legislativa del país i orientar sobre la reforma del dret civil català, és a dir, contribuir al desvetllament de l’esperit jurídic de Catalunya en un moment històric certament delicat.